Tots els consells de conducció segura són molt importants a l’hora de reduir riscos a la via pública, però hi ha una qüestió a la qual li volem donar rellevància perquè s’ha convertit en un dels problemes més greus a la carretera: les distraccions.

Quan als nostres cursos de conducció parlo sobre les distraccions amb els alumnes, molts d’ells em comenten que els cotxes d’avui en dia duen més pantalles i això fa que ens puguem distraure. Jo els hi pregunto llavors: per tant, per evitar-ho cal que comprem un cotxe de fa 30 anys? Au, va! – em diuen -. Un cop més, “el focus” apunta cap a fora, no fem autocrítica i no ens adonem que patir un accident per distracció només dependrà de nosaltres mateixos.

Ni el cotxe, ni el navegador, ni el mòbil; el problema és l’ús que li donem a aquestes eines i quan ho fem. Si tancar els ulls durant tres segons mentre condueixes et sembla una bogeria, perquè has normalitzat l’ús del mòbil al volant?

Però atenció! El mòbil o el GPS no són els únics detonants de distraccions a la carretera. Quantes vegades, en fer el viatge de la feina a casa, ens adonem que no hem estat conscients del trajecte que hem recorregut? Quan conduïm tenim la tendència a pensar d’on venim, on anem, què farem allà, etc. Però poques vegades pensem on estem ara i que hem de fer. Per mi, tot el que no sigui focalitzar-se en el present mentre conduïm, és distracció.

Així que ja saps, només si condueixes quan condueixes, podràs arribar a casa amb el cotxe sencer, i si és possible, amb els dos retrovisors.