Poques vegades pensem que en algun moment de les nostres vides podem patir un accident; que aquesta experiència rarament ens tocarà. I és clar que no ho hem de pensar constantment, però si malauradament arriba aquest dia, sabríem què fer si el nostre cotxe bolca? Quan això succeeix, són moltes les persones que pateixen més lesions sortint del cotxe que en l’accident en si.

Ho sento amics i amigues, però la bàscula no enganya, el número que hi apareix són els quilos que poden caure sobre el nostre coll i columna vertebral a l’hora de sortir d’un cotxe bolcat. Per tal d’alleujar una situació tan desagradable com aquesta, és important aprendre una senzilla tècnica que evitarà que caiguem a plom sobre el sostre del cotxe, i així reduir el risc de danys físics.

Passos a seguir:

1. L’accident.

En la meva llarga trajectòria com a pilot he bolcat dues vegades dins d’un circuit, en cap de les dues no vaig ser conscient que havia bolcat fins que no vaig visualitzar la grava de l’escapatòria sota el meu cap. La sensació és molt estranya perquè tot passa molt de pressa, però a la vegada, a càmera lenta.

Durant l’accident poc es pot fer, però una òptima posició de conducció i portar el cinturó perfectament lligat, serà fonamental per evitar mals majors.

2. Els 5 segons.

Un cop tot ha passat i el cotxe ja s’ha detingut, els 5 segons posteriors són essencials per evitar més riscos. Mantenir la calma tant com sigui possible, pensar que l’accident ja ha acabat, verificar l’estat físic dels altres ocupants i començar l’acció.

3. L’acció.

Haurem de bloquejar el nostre cos perquè, en deixar anar el cinturó, no caiguem a pes mort sobre el sostre del nostre vehicle.

Els ocupants de la part davantera col·locarem les cames al quadre de comandament. Amb les cames flexionades hi exercirem tota la major força possible per tal de bloquejar el cos amb l’espatller. A la vegada, col·locarem el braç més proper a la finestra (a 90 graus) sobre el cap, realitzant així pressió al sostre del vehicle.

Ara només quedarà lliure el braç del costat del cinturó de seguretat per poder deslligar-lo. Un cop deslligats, haurem de mantenir la posició que teníem amb el cinturó i afegirem més força amb el braç lliure sobre el sostre. D’aquesta manera podrem deixar-nos caure a poc a poc i suaument cap al costat on hi hagi més espai.

A les places del darrere l’acció serà exactament la mateixa, però en comptes d’exercir la pressió sobre el quadre de comandament, la realitzarem sobre els seients davanters. És molt important que els ocupants d’aquestes places siguin els primers a sortir, ja que podran fer més força sobre l’espatller davanter.

4. Sortir del cotxe.

La sortida del cotxe serà a quatre grapes i cap enrere, i sempre protegint el nostre cos per evitar talls amb els cristalls que puguin haver-se generat.

Un cop fora del cotxe, haurem d’atendre el protocol PAS: Protegir, Avisar i Socórrer.

Avui no hem aconseguit els nostres objectius d’acabar amb el cotxe sencer i els dos retrovisors, però ens queda el més important de tots, que siguem nosaltres els que arribem sencers a casa.