Som molts els conductors i conductores que busquem solucions als problemes de mobilitat. Problemes que, majoritàriament, no depenen de nosaltres mateixos. El trànsit, la meteorologia, l’estrès d’altres conductors, o fins i tot el mal estat del nostre vehicle; són alguns d’aquests elements que ens incomoden a la carretera. En el moment que factors que estan fora del nostre abast s’apoderen del control, entrem en el joc de la sort, joc molt perillós, sobretot quan la nostra salut i la dels nostres acompanyants està en risc.

La conducció segura ens fa prendre consciència de tot el que ens afecta a la carretera i ho fa basant-se en quatre pilars fonamentals. Aquests quatre pilars són les rodes que necessitem per poder circular amb seguretat.

La primera roda és l’actitud, la nostra manera de relacionar-nos amb l’entorn, amb els altres conductors, els vianants, etc. És un punt molt important, ja que una actitud prudent, atenta i calmada és bàsica per a la nostra seguretat i la de les persones amb les que compartim les vies públiques; doncs a la carretera mai estem sols.

La tècnica és la segona roda. Amb aquesta posem a prova les nostres capacitats com a conductors. Saber conduir no només implica desplaçar-se amb el vehicle, també implica que sapiguem quan i com hem de fer una acció per minimitzar les situacions de risc. De la mateixa manera, ens ajuda a reaccionar si ens trobem en una situació complicada, i arribat el cas, a controlar el vehicle. És un coneixement que no s’adquireix fàcilment i cal educar-lo amb la pràctica en circuits tancats.

La tercera roda és el nostre cotxe: un dels elements claus per garantir la seguretat viària. És per això pel que és considerat un dels quatre pilars fonamentals de la conducció segura. Hem de mantenir en bon estat el nostre vehicle, garantir el seu manteniment de manera regular i adaptar la nostra conducció a les seves característiques. Avui dia els cotxes són molt segurs i estan equipats amb una gran quantitat de dispositius que ens faciliten la conducció, però si aquests no es troben en bon estat perden tots els seus beneficis.

La quarta roda és l’entorn, el que passa al nostre voltant i no podem controlar. No està a les nostres mans canviar la meteorologia, l’estat de les carreteres o els errors dels altres conductors, però sí que podem adaptar la nostra conducció a l’entorn per estalviar-nos ensurts innecessaris.

Però a part de les rodes que marquen els pilars de la conducció segura, tenim una cinquena roda: el volant. Aquesta és la roda de la consciència. La que s’encarrega de guiar les quatre rodes restants, assegurant-se que es combinen adequadament. Nosaltres som els que tenim la responsabilitat de dirigir conscientment aquest volant per arribar a casa amb el cotxe sencer, i si pot ser, amb els dos retrovisors.